Bernanke; Fed; Recessie; Trump; Twitter

Bernanke kreeg onvoorstelbare kritieken over zich heen. Toen de Verenigde Staten in 2009 getroffen werden door een diepe recessie kwam toenmalig Federal Reserve-voorzitter, Ben Bernanke, met een aaneenschakeling van onorthodoxe maatregelen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Gratis geld

Hij lanceerde een periode van ongekende gratis geldverschaffing door lage rentes en opkoopprogramma’s. De digitale drukpers ging aan. Dit ging zover dat hij op een gegeven moment uitsprak in een helikopter te zullen stappen om bankbiljetten over het land uit te strooien opdat consumenten weer geld zouden uitgeven en de economie een impuls kreeg. Het leverde de Fed-voorzitter de bijnaam ‘Helicopter Ben’ op.

Boodschap

10 jaar later blijkt die aanpak effectief te zijn geweest. De Verenigde Staten klommen uit het dal en sinds 2010 groeit de economie onafgebroken. Ben Bernanke droeg in 2014 het stokje over en dat is jammer. Donald Trump zou namelijk heel erg veel van Bernanke hebben kunnen leren. Bernanke zei ooit: monetary policy is 98% talk and 2% action. Oftewel, het beleid dat hij voerde ging niet zozeer over wat de Fed deed, maar over hoe de boodschap gecommuniceerd werd. Zo werden financiële markten tijdenlang voorbereid op een stap die genomen zou worden, met als gevolg dat er kalmte ontstond.

Doen zonder denken

Hoe anders is dat nu. Er gaat letterlijk geen dag voorbij of Trump kondigd (via Twitter) handelssancties af, valt bedrijven aan of jaagt mensen tegen zich in het harnas. Doen, zonder denken en al helemaal geen talks of communicatie. Die onvoorspelbaarheid heeft zijn weerslag op de financiële markten.
Daarom in ieders belang: Donald, praat eens met Ben over talk & action.

 

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.