Met duizend deelnemers was het online seminar dat ik donderdag verzorgde voor de Telegraaf een succes te noemen. Samen met technisch analist Nico Bakker en vermogensbeheerder Albert Jellema besprak ik het huidig marktbeeld en de meest kansrijke beleggingen in portefeuille. Deelnemers konden ook hun eigen vragen voorleggen. Opvallend veel vragen gingen over goud. Een ‘troy ounce’ (31,1 gram) goud doet momenteel ruim 1300 dollar en de koers steeg dit jaar al 25%. Maar is het edelmetaal ook een interessante belegging?         Een blinkende belegging?

Beperkingen van beleggen in goud

Vanuit spreidingsoogpunt kan het verstandig zijn een klein deel te investeren in edelmetalen. Immers, bij dalende beurskoersen zoeken beleggers naar veiligheid en dat zal de goudprijs ten goede komen. Toch ben ik in de basis tegenstander van beleggen in goud. Dit vanwege 2 redenen. Ten eerste is de grondslag voor een belegging een mogelijke waardestijging, maar zeker ook inkomen. Bij aandelen in de vorm van dividend, bij vastgoed huurinkomsten en bij spaargeld en obligaties een rentevergoeding. Goud levert op geen enkele manier inkomsten. Rendement kan enkel voortkomen uit waardestijging. Daar ligt het tweede probleem. Wanneer je belegt in aandelen, vastgoed of obligaties kun je een waarderingsanalyse maken. In geval van een bedrijf kijk je bijvoorbeeld naar omzetontwikkeling, kosten, winstgevendheid en natuurlijk het toekomstperspectief. Op basis van die elementen ken je als belegger een waardering toe. Schat je de waarde hoger in dan de beurskoers, dan is er opwaarts potentieel. Bij goud is het vrijwel onmogelijk om de waardering te bepalen.

Wat de gek er voor geeft

De markt wordt beïnvloed door een moeilijk krachtenveld van overheden, producenten en centrale banken. Uiteindelijk is de goudprijs niets anders dan een spel van vraag en aanbod. Eigenlijk is goud waard wat de gek er voor geeft. En vandaag is dat $1300.  Een blinkende prijs en een blinkende grafiek. Al lijkt goud nog zo mooi, in mijn portefeuille zult u het niet tegen komen.

 

Jim Tehupuring is Pro in de categorie Aandelen & opties