Amsterdam, 30 juni 2012 

Deze maand stonden centrale bankiers centraal: De Amerikaanse Federal Reserve gaf aan de rente voorlopig laag te houden en niet enkel meer te focussen op economische groei en werkloosheid, maar een breder beeld in ogenschouw te nemen en het huidige beleid voort te zetten. De komende 1,5 jaar blijft de rente naar verwachting onder 1 procent. Beleggers ontvingen dit met gejuich.

De Bank of Japan ziet na 1,5 jaar van extreme verruimingsmaatregelen de effecten hiervan terug in het algemeen prijspeil. De inflatie, een belangrijke katalysator voor economische groei, liep op naar het hoogste niveau in ruim 20 jaar. Japan kampte gedurende deze periode overwegend met deflatie, wat juist een rem zet op economische ontwikkeling. En ook onze eigen ECB onder aanvoering van Mario Draghi kwam eindelijk met maatregelen. Te laat wat mij betreft want de Eurozone schommelt al jaren tussen groei en krimp en komt niet van zijn plek. In de zomer van 2012 benadrukte Draghi dat hij de Eurozone er bovenop zou helpen en deed dat in krachtige en historische bewoording: “whatever it takes”. Er werd gesproken van de bazooka van Draghi. En die heeft hij nu van stal gehaald.

Maar is het echt een bazooka? Draghi komt met een viertal maatregelen, waaronder een extra renteverlaging. Dit lijkt in eerste instantie een rigoureuze aanpak. Hij heeft echter al deze instrumenten al eerder toegepast (of in vergelijkbare vorm). Nu hanteert hij ze weliswaar gelijktijdig, maar eveneens in beperkte mate. En dat is mijnsinziens niet wat de Eurozone nodig heeft. Om het vertrouwen terug te brengen, bestedingen aan te wakkeren, de werkloosheid te verminderen en de economie uit het slop te trekken vergt meer dan een minieme renteverlaging van 0,10% en een leningprogramma van €400 miljard (eerder was dit €1 biljoen). Hoewel veel bekritiseerd, zou de ECB er verstandiger aan doen maatregelen te nemen zoals voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke deed. De werkloosheid in de VS daalde van 10% naar 6,3% nu. Met deze maatregelen van de ECB blijft het doormodderen. Niet voor niets is de euforie op de Europese aandelenmarkten al weggeëbd. Mario schiet met een klappertjespistool.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring: Pro in de categorie Aandelen en Opties