Beursdaling; Implied Volatility; Franse verkiezingen;

Het kabbelt mooi voort op de beurzen. Beetje koersstijging, 4% dividend en iedereen lijkt weer te kunnen beleggen. Koersen van defensieve aandelen reiken tot recordhoogte. Liever een Heineken biertje dan sparen. Beursdaling? Niet aan de orde, dus we maken ons geen zorgen. En inderdaad, zo rustig als het de afgelopen maanden op de financiële markten was, is vrijwel ongekend. Maar misschien is het wel iets te rustig. Afgaande op de oplopende implied volatility lijkt het stilte voor de storm. Kortom, een gewaarschuwd belegger telt voor twee.

Beursdaling in historisch perspectief

Wanneer we terug gaan in de tijd, dan zie je dat over de afgelopen 20 jaar de beurs in 19 jaren altijd wel een keer meer dan 10 procent verloor. Alleen in het voorjaar van 2005 daalde de AEX Index ‘slechts’ 9,1%. In 2017 verloor de beurs tot noch toe nooit meer dan 2,3%(!) Dalingen voorspellen kan ik niet, maar dat er wederom een stevige daling komt is zeker. Uitgaande van die 20 jaar historie is de kans zelfs 95% dat de AEX ook in 2017 ergens 10 procent inlevert.

Implied volatility

Onderliggend zie je dat er al wel degelijk beleggers zijn die de risico’s zien oplopen. Zo steeg afgelopen week de ‘implied volatility’ (een soort prijs voor onzekerheid in optiepremies). Ook brengen beleggers de Franse overheid ten opzichte van Duitsland momenteel rentes in rekening die substantieel hoger liggen dan normaal. Professionals houden dus duidelijk meer rekening met een correctie.

Franse verkiezingen

De eerste ronde van de Franse verkiezingen morgen zou de trigger kunnen zijn voor een beursdaling. In het meest vervelende geval worden deze gewonnen door extreem links (Mélenchon) en extreem rechts (Le Pen). Niet geheel ondenkbaar, aangezien peilingen uitwijzen dat de vier grootste kanshebbers allemaal ongeveer 20 procent van de kiezers achter zich hebben weten te scharen. En waar rechts en links tegenover elkaar staan, zijn ze het op belangrijke fronten wel eens: uit de EU en afschaffing van de euro. Het laat zich raden hoe financiële markten hierop zouden reageren. 

 

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en specialiseerde zich in de optiematerie. In 2005 trad hij in dienst bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde niet alleen tienduizenden particuliere beleggers, maar ook leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens werkte Jim bij Euronext als Head of Retail – Europe. Hij spreekt veelvuldig bij seminars en symposia en veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio of de column die hij schrijft in de Telegraaf. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.