Dit lijkt een nogal gewaagde uitspraak. Echter, terugkijkend naar de gevolgen van de Brexit op het koersverloop van AEX, is deze uitspraak toch niet zo gek als hij klinkt. Op 24 juni daalde de AEX op het dieptepunt met bijna 10% naar 410 punten. Inmiddels koersen we met de AEX op een hoger niveau als voor de Brexit. Events als de Brexit zorgen op de korte termijn voor de nodige paniek en koersdruk, maar beleggers zijn kort van memoires en beleggen weer vol vertrouwen of er niets gebeurd is als de AEX stijgt.

 

 

Zijn we beter af zonder de Britten?

Grexit, olie en China
Zo hadden we in de zomer van 2015 nog een dreiging van de Grexit, waarbij beurzen binnen een week met 20% daalden. Eind november herstelde de AEX naar hetzelfde niveau als voor de Grexit om vervolgens binnen 2 weken met 10% te dalen vanwege een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve. Ook begin dit jaar zorgden events als een dalende olieprijs en zorgen over de Chinese economie voor beursdalingen van meer dan 10% in korte tijd. En op welk niveau staat de AEX nu? Het zal u niet verbazen, de AEX noteert hoger als het niveau van voor de olieperikelen, Chinese groeivertraging en Brexit.

Slechte raadgever
De paniek van mijn leden bij ProBeleggen op de dag van de Brexit vielen me alleszins mee. Tenminste, de reacties op het bericht dat ik voorbeurs plaatste waren overwegend rationeel. “We blijven zelf verantwoordelijk voor onze beleggingen, maar het is fijn dat je juist nu kunt terugvallen op de ervaringen van een pro.” De aan ons platform verbonden professionals hebben stuk voor stuk benadrukt vooral de rust te bewaren. Risico’s horen eenmaal bij beleggen, maar particuliere beleggers lijken zich van deze risico’s alleen bewust tijdens dergelijke events. Hij laat zich vervolgens leiden door een slechte raadgever: angst. De gemiddelde particuliere belegger is en blijft geneigd om bij dalingen onzeker te worden en in alle onrust zijn aandelen te verkopen, om vervolgens in paniek het toneel te verlaten.

Beter af?
Of we als EU daadwerkelijk beter af zijn zonder het Verenigd Koninkrijk, valt nog te bezien. Het is op dit moment namelijk gissen naar de uiteindelijke status van het Verenigd Koninkrijk en de veranderingen op economisch niveau. Het Verenigd Koninkrijk kan bijvoorbeeld toetreden tot de European Free Trade Association (EFTA) net als IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Over de langere termijn impact van aanstaande economische veranderingen op de beurs, valt op dit moment nog niks zinnigs te zeggen. Het enige wat met zekerheid valt te zeggen, is dat paniek een slechte raadgever is voor beleggers en dat er altijd onverwachte events zullen zijn. Laat je dan dus niet leiden door paniek, maar blijf je huiswerk doen en houd vast aan je strategie. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel essentieel om succesvol te kunnen zijn op de beurs. Het verloop van de AEX na de uitslag van het Britse referendum is daar een uitstekend voorbeeld van.

Albert Jellema is Pro in de categorie Nederlandse aandelen