Continental – meer dan autobanden

Aandeel: Continental
ISIN: DE0005439004
Beurs: Frankfurt
Koers Continental: EUR 186
Koersdoel Continental: EUR 340

Elektrische auto’s
Voor mijn portefeuille ben ik op zoek naar bedrijven die op de lange termijn een forse bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van onze samenleving. Belangrijk voor deze verduurzaming is de trend richting elektrisch autorijden. Veel autofabrikanten zijn bezig met het ontwerpen van nieuwe elektrische auto’s. De technologie voor deze auto’s ontwikkelen ze vaak niet zelf. Het Duitse Continental is een bedrijf wat bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën een belangrijke rol speelt. U kent het bedrijf misschien vooral van de autobanden. Daarin zijn ze al meer dan honderd jaar actief. De productie van autobanden is nog steeds belangrijk, maar vormt een steeds kleinder deel van het bedrijf. Naast autobanden is Continental ook actief in het ontwerpen en produceren van allerlei andere auto-onderdelen. Al twintig is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van elektrische motoren voor auto’s. In eerste instantie waren dit de zogenoemde hybride auto’s; dus met zowel een benzine- als elektrische motor. Nu richt Continental zich steeds meer op de volledige elektrische automotor. Als de prijs van accu’s de komende jaren verder daalt, zal het marktaandeel van elektrische auto’s navenant toenemen. Continental sorteert alvast voor op deze ontwikkeling.

Automatisch rijden
Naast de elektrische automotor zijn er meer interessante technologieën waarbij Continental een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling. Wat denkt u van de automatische remsystemen, die ingrijpen als u te dicht bij een voorligger komt. Of radar sensoren, die ervoor zorgen dat uw auto in de juiste rijbaan blijft. En camera systemen, die 360 graden om de auto kunnen kijken. Dat alles is nodig om de veiligheid op de weg verder te verhogen en in de komende jaren automatisch rijden mogelijk te maken. Deze technologieën gaan in steeds meer auto’s toegepast worden en Continental zal hieraan een grote bijdrage leveren. Toegegeven, dit is geen ontwikkeling die van vandaag op morgen plaatsvindt, maar voor beleggers met een wat langere horizon zeker iets om in de gaten te houden. Continental zal zich de komende jaren steeds meer profileren als een technologiebedrijf.

Cijfers en IPO
Al aan het begin van dit jaar kondigde het management van Continental aan dat de organisatiestructuur op de schop gaat. Nu is het een groot bedrijf, dus niet alles gaat even snel, maar kort geleden zijn de eerste veranderingen bekend gemaakt. De meest in het oog springende aanpassing is het gedeeltelijk naar de beurs brengen van de divisie, die zich bezig houdt met het ontwikkelen en produceren van aandrijfsystemen voor auto’s. In jargon ook wel de ‘powertrain’ genoemd. In de loop van 2019 komt er dus een beursgang of ‘Intial Public Offering (IPO)’ van de Powertrain Divisie. Dat zorgt ervoor dat dit bedrijfsonderdeel veel beter te waarderen zal zijn. En met de grote verwachtingen die er zijn voor wat betreft de toekomst van elektrisch rijden, zou die waardering hoog kunnen zijn. Op dit moment is dit bedrijfsonderdeel behoorlijk onderbelicht. Na de IPO zal er veel meer aandacht voor zijn. Tot het zo ver is, zullen we het moeten doen met de rapportage voor Continental als geheel. Afgelopen werden de cijfers over de eerste helft van 2018 bekend gemaakt. Met een lichte stijging van de omzet en een lichte daling van de kasstroom, waren de resultaten niet spectaculair, maar ook niet slecht te noemen. We wisten al dat de resultaten in de bandendivisie tegen zouden vallen door gestegen prijzen van (synthetisch) rubber. Alle andere divisies (auto-onderdelen, powertrain en technologie) lieten een stijging van zowel de omzet als de winst zien.
Het magagement verwacht voor Continental over een omzetstijging van zo’n 7% , bij min of meer gelijkblijvende marges. Dit is een prima uitgangspunt voor verdere winst- en daarmee dividendgroei dit jaar.

Financiële gezondheid en dividend
Het aandeel Continental zit sinds begin 2017 in mijn portefeuille. Laten we voor de nieuwe lezers ook even verder kijken dan het bedrijfsmodel. Bijvoorbeeld naar de financiële gezondheid van het bedrijf. Voor een beoordeling hiervan kijk ik naar de Altman Z-score. Deze ratio voorspelt de waarschijnlijkheid dat een bedrijf binnen twee jaar failliet zal gaan. Een gewogen gemiddelde van vijf verschillende variabelen geeft een heel aardig idee van de financiële kracht van een bedrijf. Een score hoger dan 3 is goed te noemen, terwijl lager dan 1,8 een flink risico inhoudt. Continental scoort een 3,2 bij deze analyse. Dit betekent dat het bedrijf in een goede financiële gezondheid verkeert. Het dividendbeleid van Continental is ook goed te noemen. Het dividendrendement is niet al te hoog, maar het management heeft het dividend de afgelopen zes jaar wel elk jaar verhoogd. En de gemiddelde verhoging is ruim 15% per jaar. Met een pay-out ratio van zo’n 30% lijkt dit dividend ook prima vol te houden voor het bedrijf.

Risico en waardering
Geen investment case zonder de bijbehorende risico’s te noemen, dus ook hier wil ik even stil staan bij wat er eventueel fout zou kunnen gaan. De belangrijkste risico’s voor Continental zijn technologische ontwikkelingen en het de stand van de economie. Als er concurrerende producten op de markt komen met een superieure technologie, dan zou Continental hierdoor marktaandeel kunnen verliezen. Als de economische conjunctuur verslechtert en het consumentenvertrouwen daalt, zal de verkoop van auto’s en dus auto-onderdelen afnemen. Tot slot nog iets over de waardering van het aandeel Continental. Hiervoor kijk ik naar wat er in het verleden betaald is voor leveranciers aan de auto-industrie. Voor overnames in deze sector wordt gemiddeld zo’n tien keer de kasstroom betaald. Op dit moment handelt Continental op minder dan zes keer de verwachte kasstroom voor volgend jaar. Hieruit volgt mijn koersdoel van 340 euro, wat ongeveer 80% boven de huidige koers van het aandeel ligt. Het dividendrendement ligt op bijna drie procent. Waarschijnlijk zal die onderwaardering door de Powertrain IPO beter zichtbaar worden voor beleggers. Dit zou vervolgens tot een herwaardering van het aandeel en dus een fors hogere koers kunnen leiden.

Succes met uw beleggingen!
Simon van Veen

Meer weten over Simon van Veen en hoe hij belegt? Klik hier voor meer informatie