Winst; cijferseizoen; bedrijfsactiviteiten

Winst of niet? Afgelopen weken presenteerden beursgenoteerde ondernemingen hun cijfers over het 1e kwartaal. Beleggers zijn hier op gefocust, want op basis van de resultaten kunnen ze toekomstramingen handhaven of aanpassen. Tegenvallers en meevallers worden direct in de aandelenprijzen verwerkt en koersen fluctueren tijdens het cijferseizoen meer dan normaal.

                                                                                                                                                                      Focus

De winst is logischerwijs een belangrijk focuspunt. Misschien klinkt het zelfs wel als het belangrijkste onderdeel van de cijfers. Een aandelenkoers is immers de optelsom van de actuele waarde van toekomstige resultaten. Toch interesseert de gerealiseerde winst mij niet zoveel. Aan de ene kant omdat het over het verleden gaat en beleggen draait juist om de toekomstige winsten. Aan de andere kant omdat winst uiterst manipuleerbaar is en winstcijfers niet per sé de waarheid hoeven te dekken.

Manipuleerbaar

Denk nu niet meteen aan fraude, maar boekhoudkundige regels en fiscaliteit bieden veel ruimte om de boel wat op te poetsen. Zo kun je bijvoorbeeld investeringen versneld afschrijven, activa herwaarderen, voorzieningen op de balans nemen of belastbare winst verrekenen met verliezen uit het verleden. En om het nog erger te maken: je kunt op papier hele hoge winst maken, zonder dat er daadwerkelijk een cent beschikbaar is.

Reservering

Een mooi voorbeeld zagen we deze maand bij de banken ING en ABN. Eerstgenoemde zag haar winst oplopen met €80 miljoen. Dit kwam primair doordat ING besloot €48 miljoen minder aan voorzieningen voor slechte leningen aan te houden. ABN Amro rapporteerde daarentegen €20 miljoen minder winst, maar die bank besloot juist om €208 miljoen extra te reserveren.

Bedrijfsactiviteiten

Als belegger kun je volgens mij veel beter de focus leggen op het operationeel resultaat (omzet minus kosten) en de ‘cashflow’ (kasstroom). Je ziet dan welk resultaat er voortkomt uit de bedrijfsactiviteiten en hoeveel geld de onderneming echt creëert voor haar aandeelhouders. Dat zegt mij veel meer dan een opgepoetst winstcijfer.

 

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.