Vragen? Bel: 035-2090819 Lid worden
 

Marc Langeveld

  •  Streven naar 10%
  •  Technologie - winnaars van morgen.
  •  Long en short

RISICO

YTD
15.68%

365DGN
-6.19%

START
-0.52%

Begin vandaag nog
met ProBeleggen.

Aanmelden
 

Naam:

Marc Langeveld

Leeftijd:

48

Achtergrond:

BNP, Kempen & Co, Barclays

Categorie:

Technologie & innovatie

Doelstelling:

10%

Rendement

Selecteer periode:

Risico analyse

Totaal rendement -0.5%
Gemiddeld rendement per jaar -0.2%
Standaard deviatie 11.7%
Sharpe Ratio 0.0
Beste 30 dagen 10.9%
Slechtste 30 dagen -12.2%
Maximaal verlies (van 23-01-2018 tot 26-12-2018) -23.7%


Beleggingsstijl & Filosofie


Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. In de 1960s van de vorige eeuw deden de eerste grote IBM computers hun intrede, gevolgd in de 1970s door de PC, de spelcomputer in de jaren 1980s, de mobiele telefoon in de 1990s en de laatste 15 jaar het internet en natuurlijk de smartphone. Naast de vervangingsvraag en het steeds beter worden van deze apparaten wordt de komende jaren veel verwacht van nieuwe trends zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, de opslag van Solar-Energie, innovaties in Biotech en Immunotherapie, opkomst Bitcoin, Cloud opslag, 4D printing, Internet of Things, Drones, introductie 5G en niet te vergeten Robotica. Daarnaast heeft China geconcludeerd dat ze op veel thema’s jarenlang achterlopen en minder afhankelijk wil zijn van het buitenland. China investeert daarom meer dan $100 miljard investeringsbudget tot 2025. Doel: een belangrijke speler te worden in de facilitators van bovenstaande groeithema’s: semiconductors.

Vroeger, toen technologie nog niet zo’n steeds groter wordend deel van ons leven bepaalde, was de sector vooral notoir cyclisch en sterk afhankelijk van de economische cyclus. Natuurlijk helpt het als de wereldwijde economische groei gezond is, maar door de toename van technologie in ons leven is er inmiddels een seculiere groeitrend die ervoor zorgt dat technologie niet meer zo cyclisch is als vroeger. Dit terwijl de balanskwaliteit van menig technologieonderneming uitstekend te noemen is, waardoor er voldoende ruimte is voor een combinatie van winstgroei, dividendgroei en buy-backs.

Als belegger zoek ik naar de winnaars van morgen. Dominante marktposities en hoge toetredingsbarrières in een niet te gefragmenteerd segment. Financieel zie ik het liefst een sterke positieve vrije kasstroom en gezonde balans. Na een grondige analyse bouw ik een relatief geconcentreerde portefeuille van 8-15 bedrijven, met een duidelijke long bias (inspelen op een koersstijging), maar ook indien nodig met een aantal shorts (inspelen op een koersdaling) om de portefeuille minder gevoelig te maken voor een mogelijke marktcorrectie door exogene (geopolitieke) factoren.

Tussen 1992-2002 heb ik als Senior Technology Analist bij diverse Europese Investment Banks de Tech met veel plezier/succes gevolgd. Over de laatste 10 jaar heb ik als portfolio manager van het Antaurus Europe Fund sterke performance in zowel opgaande als neergaande markten behaald. Mijn beleggingskeuzes in de technologiesector droegen altijd positief bij.

Vaak krijg ik de vraag of de technologiesector overgewaardeerd is. In de periode 1998-2002 was ik technologie-analist bij Metzler Securities. De Nasdaq bereikte een all-time high die in december 2016 pas weer qua indexstand overtroffen werd. In 2001 handelde de Nasdaq-100 op een koers/winstverhouding van 75-100x en was er vooral sprake van een toekomstige winstbelofte. Vandaag handelt diezelfde Nasdaq-100 op een koers/winstverhouding van circa 20x en zijn de 100 grootste bedrijven sterk winstgevend. Dus ja de sector is duurder dan 5 jaar geleden, maar relatief en absoluut gezien nog lang niet op niveaus die we historisch hebben gezien.

Voldoende opportunity’s lijkt mij!

 

 

Winnaars van morgen

Marc belegt al vanaf zijn 14e in aandelen en veroorzaakte regelmatig een verstopte brievenbus bij zijn ouderlijk huis door de vele jaarverslagen die hij opvroeg. Na zijn afgeronde studie Commerciële Economiestudie aan de HES in Amsterdam besloot Marc op zijn 20e van zijn hobby zijn werk te maken. Hij begon bij Mulco (Robeco Effectenbank) en via o.a. BNP kwam Marc terecht op de researchafdeling van Kempen & Co. Hier specialiseerde hij zich in de technologie sector en publiceerde als eerste Nederlandse analist een research rapport over het in 1995 voor velen nog onbekende ASM Lithography. Marc specialiseerde zich verder in de halfgeleider- en technologiesector als Senior Tech Analyst bij het gerenommeerde Barclays de Zoete Wedd en Bankhaus Metzler, waarbij hij institutionele beleggers van adviezen voorzag binnen de technologiesector. In 2002 stapte Marc over als Director of Sales bij Petercam Bank in Amsterdam. Hier gaf hij leiding aan de sales afdeling. Marc adviseerde vooral Londense Hedge Funds en grote instituten in Frankfurt. In 2006 stond Marc aan de wieg van het succesvolle Antaurus. Hij hield zich vooral bezighield met het selecteren van de juiste long/shortbeleggingen voor het Antaurus Europe Fund en als Statutair Directeur van Antaurus Vermogensbeheer. Begin 2016 heeft Marc zijn belang in Antaurus verkocht aan zijn mede-oprichters. Marc vindt het weer de hoogste tijd om met veel energie een aantrekkelijk rendement te behalen met de winnaars van morgen in de techologie sector.

Marc Langeveld

 

Login op uw account

Let op! ProBeleggen maakt nu gebruik van een beveiligde verbinding.
Hierdoor is het mogelijk dat u opnieuw moet inloggen.

Uw wachtwoord herstellen


Inloggen?

Meer informatie
en een gratis 'Investment Case' ontvangen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij sturen u direct de informatie toe.

×