Marc Langeveld

 •  Streven naar 10%
 •  Winnaars van Morgen in Technologie
 •  Long en short

RISICO

YTD
26.87%

365DGN
42.17%

START
143.67%

Begin vandaag nog
met ProBeleggen.

Aanmelden
 

Naam:

Marc Langeveld

Leeftijd:

50

Achtergrond:

BNP, Kempen & Co, Barclays

Categorie:

Winnaars van Morgen in Technologie

Doelstelling:

10%

Rendement

Selecteer periode:

Risico analyse

Totaal rendement 143.7%
Gemiddeld rendement per jaar 12.7%
Standaard deviatie 16.7%
Sharpe Ratio 0.6
Beste 30 dagen 23.9%
Slechtste 30 dagen -22.9%
Maximaal verlies (van 07-09-2021 tot 16-10-2022) -31.9%


Beleggingsstijl & Filosofie


Als belegger ben ik altijd op zoek naar de winnaars van morgen. Dominante marktposities zijn daarbij belangrijk met hoge toetredingsbarrières in een niet te gefragmenteerd marktsegment.

Ik prefereer aandelen die voldoen aan de volgende criteria:

 1. Quasi-Oligopolistische marktomgeving (niet te veel aanbieders in een niet te gefragmenteerde markt)
 2. Opererend in een groeimarkt (marktgroei tenminste 2x BBP groei)
 3. Omzetgroei > Marktgroei (er wordt marktaandeel gewonnen)
 4. Sterke, goed verdedigbare marktposities (hoge toetredingsbarrières)
 5. Sterke operationele hefboom (bijv. 5% omzetgroei leidt tot >10% bedrijfsresultaat groei en >15% nettowinstgroei)
 6. Grootste investeringen achter de rug (dit leidt tot een superieure vrije kasstroomgroei)
 7. Een solide balans
 8. Aandeelhoudersvriendelijk beleid (de vrije kasstroom wordt onder meer gebruikt voor uitkeringen aan aandeelhouders d.m.v. dividend of aandeleninkoop)
 9. Stabiel management, solide corporate governance

Na een grondige analyse, bouw ik een relatief geconcentreerde portefeuille van 10-15 posities, met een duidelijke long bias (speculeren op een koersstijging), maar ook indien nodig met een aantal shorts (speculerend op een koersdaling) om de portefeuille minder gevoelig te maken voor een mogelijke marktcorrectie door exogene (geopolitieke) factoren.

Dit laatste kan overigens ook gerealiseerd worden door bijvoorbeeld de portefeuille deels te diversifiëren naar laag- of niet correlerende beleggingen, zoals bijvoorbeeld door toevoeging van edelmetaal gerelateerde ETF’s. Deze beleggingen gedragen zich in de regel net iets anders, vaak contrair aan gewone aandelenbeleggingen en kunnen door de diversificatie het totale portefeuillerisico verlagen.

Maar de focus zal liggen op bedrijven met een significante vrije kasstroom oftewel een portefeuille bestaande uit Free Cash Flow Kings of beter gezegd Free Cash Flow Aristocrats. In een nihil-rente omgeving waarmee wij als beleggers al een tijdje te maken hebben is het prettig om bedrijven te selecteren die door een surplus aan vrije kasstroom aandeelhouders een aantrekkelijk risico-gewogen rendement bieden, zowel in opgaande als in neergaande markten, want ik ben ervan overtuigd dat dit soort bedrijven ook superieure defensieve kwaliteiten bezitten en beter tegen een stootje kunnen in een mindere markt die ongetwijfeld een keer zal komen.

Deze Free Cash Flow Aristocrats vind ik natuurlijk terug bij mijn passie (in de Techsector), maar er zijn er ook genoeg buiten de Tech Sector, waarbij de combinatie voor wat extra risicospreiding kan zorgen.

Voldoende opportunity’s lijkt mij!

 

 

Winnaars van morgen in Technologie

Marc belegt al vanaf zijn 14e in aandelen en veroorzaakte regelmatig een verstopte brievenbus bij zijn ouderlijk huis door de vele jaarverslagen en die toentertijd alleen nog met de reguliere post bezorgd werden. Na zijn afgeronde Commerciële Economiestudie aan de Hogere Economische School in Amsterdam besloot Marc op zijn 20e om van zijn hobby zijn werk te maken en begon te werken bij Mulco (Robeco Effectenbank). Via tussenstations bij o.a. BNP kwam Marc terecht op de researchafdeling van Kempen & Co, waar hij zich specialiseerde in de technologiesector en ooit als eerste Nederlandse analist een research rapport schreef over het in 1995 voor velen nog onbekende ASM Lithography. In de jaren daarna specialiseerde Marc zich verder in de halfgeleider- en technologiesector als Senior Tech Analyst bij het destijds gerenommeerde Barclays de Zoete Wedd en Bankhaus Metzler, waarbij hij institutionele beleggers in o.a. Nederland, Londen, Frankfurt, Parijs en Milaan van adviezen voorzag binnen de technologiesector. In 2002 maakte Marc de overstap naar Director of Sales bij Petercam Bank in Amsterdam, waar hij leiding gaf aan de sales afdeling en vooral Londense Hedge Funds en grote instituten in Frankfurt adviseerde inzake hun beleggingen. In 2006 richtte Marc samen met 3 andere Petercam collega’s het succesvolle Antaurus op waar hij zich vooral bezighield met het selecteren van de juiste long/shortbeleggingen voor het Antaurus Europe Fund en als Statutair Directeur van Antaurus Vermogensbeheer. Begin 2016 heeft Marc zijn belang in Antaurus verkocht aan zijn mede-oprichters. Na een korte sabbatical heeft Marc zijn droom nageleefd om een in technologie gespecialiseerd beleggingsfonds te starten en zal hij namens de Belgische Vermogensbeheerder Econopolis het Econopolis Exponential Technologies Fund beheren.

Marc Langeveld

 

Login op uw account

Let op! ProBeleggen maakt nu gebruik van een beveiligde verbinding.
Hierdoor is het mogelijk dat u opnieuw moet inloggen.

Uw wachtwoord herstellen


Inloggen?

Meer informatie
en een gratis 'Investment Case' ontvangen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij sturen u direct de informatie toe.

×