Bitcoin; goud; betaalmiddel

Gisteren ging de prijs van cryptomunt bitcoin voor het eerst door $3500. Een nieuw record. Wie de munt een jaartje geleden kocht betaalde nog geen $600, dus bitcoins stegen grofweg 500%. Das lekker. Wie al langer bitcoins bezit kan hier aan de bar zeker smeuïge over vertellen. Ik bezit ze niet, maar hoor er wel steeds meer mensen over.

                                                                                                                                                                                                                                Vraag versus aanbod

Niet vreemd, want dergelijke winsten trekken nieuwe kopers. En net als op de beurs is het ook bij bitcoins simpel: vraag & aanbod vormt de prijs. Met een overweldigende vraag steeg de digitale munt tot ongekende hoogte. Inmiddels zijn er 16,5 miljoen bitcoins ‘gemined’ en daarmee is de waarde van alle bitcoins bij elkaar nu $60 miljard. Uiteindelijk zullen er 21 miljoen bitcoins gemined zijn. Er is dus schaarste.

Parallel met goud

Vanuit het perspectief van schaarste kun je de bitcoin vergelijken met goud. Dat is ook beperkt voorradig en waard wat de gek er voor geeft. Maar met bitcoins kun je op steeds meer plekken (online en off-line) betalen. Toch denk ik dat je voorzichtig moet zijn met de aankoop van digitale munten als de bitcoin. Zo hard als het kan stijgen, zo hard kan het ook de andere kant op. Dit zagen we recent nog bij andere digitale munten. En de gemiddelde opportunist wordt dan heel snel angstig.

Een stabiel vooruitzicht?

Een vergelijking met onze standaard betaalmiddelen is wellicht treffender. De euro bestaat ook enkel als betaalmiddel, doordat het zijn waarde ontleent aan het vertrouwen dat wij in de munt hebben. De vraag is vooral hoe graag webshops en winkeliers bitcoins als betaalmiddel voor hun producten ontvangen. Als betaalmiddel wil je uiteindelijk een munt die stabiel is en waarin het vertrouwen breed wordt gedragen. Misschien hebben cryptomunten de toekomst, maar als belegger laat ik ze links liggen.

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.