Nog even en we hebben een camping-hausse: Bedrijven gaan naar de beurs, koersen gaan sky-high en iedereen loopt weer mee in de aandelen-polonaise. Risico’s op de beurs? Zijn er niet. Ik zie ze wel en heb hoogtevrees. De Aex Index staat op het niveau van voor de crisis. Maar hoewel ik kritisch ben, moet je niet vergeten ook de goede elementen te benoemen. Ofwel meelopen in de polonaise kan geen kwaad, maar schroom het nemen van moeilijke beslissingen niet.
Compliment voor Rutte I en II
De dag na de verkiezingen sloot de AEX Index namelijk op 515 punten. En dat is het hoogste niveau sinds 31 december 2007. Ruim 9 jaar na dato is de Amsterdamse beursgraadmeter dus weer terug op het niveau van voor de crisis. En waar er in de afgelopen weken vooral veel geklaagd is over alles wat er niet goed is in Nederland en politici over een weer verwijten maakten, denk ik dat we ook de afgelopen regeringen een compliment moeten maken. Want in een periode waarin banken omvielen, de economie met 5% op jaarbasis kromp en de werkloosheid 7,9% was, is het regering Rutte I en II gelukt om Nederland weer terug te brengen naar groei en welvaart.
Naast winnaars ook verliezers
Extra zuur is het voor de PvdA. In het belang van Nederland hebben zij partij-idealen soms moeten laten varen om uiteindelijk terug te keren naar een situatie die voor de Nederlander aantrekkelijk is. Voor die keuzes wordt deze partij nu hard afgestraft. De juiste beslissingen zijn namelijk vaak niet direct de leukste. Een beursindex die weer terug is op pre-crisis niveau is voor mij het bewijs dat de Nederlandse economie terug is in een gewenste situatie. We kunnen een uitzonderlijke periode achter ons laten.
Onthoud basisbeginsel beleggen bij de Aex Index
Een ding moeten we wel onthouden met elkaar. Als belegger probeer je om laag te kopen en hoog te verkopen. Haak dus niet zomaar aan in de polonaise omdat de spaarrente zo laag is en het weer crescendo gaat en de Aex index hoog staat. Er komen nog voldoende mooie instapmomenten. Want net als in de reële economie gaat het op de beurs ook niet altijd goed. Je moet dan moeilijke beslissingen nemen, die achteraf de juiste blijken.