AEX; recordniveau; houdbaarheid

De AEX Index staat 576 punten. De hoogste koers sinds juli 2001.Na 17 jaar kunnen we spreken van een record. Een echt record is het niet, want daarvoor moeten we terug naar september 2000, toen de AEX 1 dag boven 700 punten sloot. Toch is de vergelijking met historische indexstanden niet helemaal correct. Er is namelijk dividend uitgekeerd (winstdeling). Houd je hier rekening mee dan is er absoluut sprake van een record. Gemeten over 18 jaar steeg de AEX inclusief het dividend met 50%.

Scheinveiligheid

De huidige recordstand zal ongetwijfeld nieuwe beleggers trekken. Dat is positief, want de beurs is nu de plek waar je op verantwoorde wijze wel een goed rendement kunt maken. Nieuwelingen (maar ook gelouterde beleggers) moeten zich van 3 dingen wel bewust zijn. Allereerst voelt het bij deze indexstand een stuk ‘veiliger’ om investeringen te doen dan toen de index begin dit jaar onder 520 zakte. Een bijzonder fenomeen, want de waarderingen van bedrijven liggen nu hoger en dat betekent meer risico. Er is sprake van schijnveiligheid.

Positieve uitschieter

Ten tweede doet de AEX het met 6% koersstijging goed, maar het is een positieve uitschieter. De AMX, Duitse beurs of Europese Stoxx50 staan niet op winst.

Geen garanties

Ten derde moeten we beseffen dat de winnaars van nu, helaas beperkte toekomstgarantie bieden. Zeggen Versatel, UPC, Getronics, CMG, KPNQwest, Fortis of Buhrmann u nog wat? In 2001 zat er een flink aantal bedrijven in de index die nu niet meer bestaan. Sommige zijn failliet, een paar werden overgenomen en voor enkelen geld dat ze zo ongeveer failliet waren voordat ze werden overgenomen.

Houdbaarheid

In de afgelopen 17 jaren is de samenstelling van de AEX index behoorlijk gewijzigd. Het toont voor mij aan dat de wereld van nu er over 20 jaar heel anders uit zal zien. Gevestigde beursnamen kunnen nu interessante investeringen zijn, maar het is niet gezegd dat hun businessmodellen op termijn houdbaar zijn. Iets wat voor beleggers belangrijk is om bij elke investering indacht te houden. Zeker als je aankopen doet op recordniveau’s.

 

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.