De afgelopen week heeft de ECB niets aan haar monetair beleid veranderd. De rente blijft onveranderd op het historisch lage niveau en het opkoopbeleid van obligaties blijft voorlopig €60 miljard per jaar. Er werd geen duidelijkheid gegeven over het afbouwen van de centrale bankbalans. Ook in de VS wordt de kans op nieuwe rentestijgingen steeds kleiner. Zeker nu zware orkanen het land teisteren lijkt het onwaarschijnlijk dat er deze maand een verhoging van rente volgt. Dit heeft gevolgen voor de beleggingswaarde van goud.

Natuurgeweld

Zeker nu orkanen de VS teisteren lijkt het onwaarschijnlijk dat er deze maand een verhoging van de rente volgt. Miljarden aan kapitaal zijn ‘lost in the wind’. In rook opgegaan, terwijl de financieringen van de eigenaren blijven staan. Verzekeringsmaatschappijen zullen zware claims krijgen, maar ‘gelukkig’ voor hen is niet alles verzekerd. Gelukkig voor de financiële markten ook. Want de verzekerde premies worden door deze maatschappijen belegd op de financiële markten. Om uit te kunnen keren, zullen zij een deel van hun beleggingen moeten verkopen. Hoeveel druk dit geeft op de obligatiemarkten valt niet te zeggen, maar voorlopig lijkt de lange rente in heel de wereld weer zijn dalende trend te hebben gevonden. Het Japan-scenario rolt zich verder uit. Uit officiële cijfers blijkt dat er nauwelijks sprake is van inflatie en zolang dit het geval is zien centrale banken geen reden om het monetaire beleid te verkrappen.

Edelmetalen

Door dit alles krijgen goud en de andere edelmetalen een nieuwe impuls. Deze fysieke valuta geven ook geen rente, maar zijn onafhankelijk van een centrale bank. Vooral goud is al eeuwenlang een valuta. Een valuta die door de meeste centrale banken met veel zorg wordt bewaard in zwaar bewaakte kluizen. Dit in tegenstelling tot de euro’s en dollars. Deze valuta bestaan vooral uit nullen en enen. Digitale munten die met en muisklik kunnen worden gecreëerd en vernietigd. Het belangrijkste bewakingssysteem voor girale valuta zijn de firewalls.

De dalende rente op obligaties en spaarrekeningen zorgt ervoor dat goud relatief steeds meer in trek komt. Toch is dit jaar de euro og steeds de sterkste valuta. De dollar verliest de laatste maanden veel relatieve waarde in het internationale financiële systeem. Ook de Japanse yen en de Zwitserse frank, vaak aangeduid als ‘safe haven’, kunnen de kracht van de euro niet bijbenen. Overigens is het begrip ‘safe haven’ mijns inziens een vaag begrip. Een valuta van een land klan wat mij betreft geen safe haven zijn! Een valuta gaat namelijk vroeg of laat ten onder aan zijn eigen kracht.

Goud is geen garantie

Goud beleggers lijken de zwakheden van het huidige financiële systeem te begrijpen, maar helaas vormt ook goud geen garantie. Er bestaat namelijk geen financieel systeem met een valuta waarvan de waarde altijd minimaal zijn koopkracht behoud. Financiële systemen zijn zeer complex. Zo complex dat er geen econooom op de werled is die met zekerheid de toekomst kan voorspellen. Dus ook niet weet wat het beste monetaire of fiscale beleid zal zijn. Het lijkt erop dat de wereld momenteel niet alleen wordt getroffen door extreme natuurrampen, maar ook door toenemende geopolitieke spanningen en hevige turbulentie op de valutamarkten. Het is verstandig om risico’s in beleggingsportefeuilles te verlagen. Er bestaat per definitie geen safe haven, maar een Amerikaan lijkt de beste optie nu de euro en goud. Voor een Euro(peaan) is het nog steeds enkel de euro. Een echte safe haven zal goud niet worden.

Geschreven door Marco KnulstWilt u weten hoe de Golden Crosses Beleggingsmethode precies werkt en welke benchmark Marco Knulst nog meer gebruikt? Klik dan hier

Marco Knulst studeerde in 2000 af aan de VU in Amsterdam tot Register Beleggingsanalist (RBA). In 2007 was hij medeoprichter van de beleggingsonderneming De Jonge & Knulst Vermogensadvies te Goes. Deze beleggingsonderneming groeide uit tot één van de grootste in Zuidwest Nederland. Sinds 2015 richt Marco zich met zijn nieuwe onderneming Golden Crosses specifiek op coaching, begeleiding en educatie van de belegger. Met meer dan 20 jaar beleggingservaring kent hij de zwakheden van het huidige beleggingssysteem. Beleggen is Marco’s grootste passie en beleggers wijzer maken in beurszaken is zijn missie.