‘Houd het simpel en beleg alleen in bedrijven die je begrijpt’, zo stelde meesterbelelegger Warren Buffet al in 1977. Hij vindt dat beleggers een aandeleninvestering moeten benaderen alsof ze zelf daadwerkelijk een bedrijf overnemen. Het enige verschil is dat je niet een heel bedrijf koopt, maar slechts een miniem percentage.

Ik verbaas me altijd over beheerders die roepen dat je vanwege spreiding toch ook echt in Amerikaanse aandelen, Chinese of zelf  emerging markets moet beleggen. In mijn beleving kent dit vooral nadelen en extra risico’s. Hoe goed kent u deze markt? Komt u er ooit? Bent u direct op de hoogte van de ontwikkelingen van bedrijven aldaar? En zou u meer kunnen weten van Apple dan die honderden Amerikaanse analisten die het bedrijf op de voet volgen? Dan heb ik het nog niet eens over de hoge transactiekosten en het valutarisico dat beleggen in overzeese aandelen met zich meebrengt. Ik houd het liever dicht bij huis. En vergis u niet. Wie belegt in bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs, belegt ook wereldwijd gespreid. Zo boekt Ahold 60% van haar omzet in de VS, 50% van de omzet van Aperam komt uit Brazilië. Wie aandelen Heineken bezit, belegt indirect 30% in Amerika, 15% in Afrika en 12% in Azië. Voor bedrijven als Shell, ASML, Philips, of Unilever  gaat dezelfde vlieger op.

Ingewikkeld lijkt misschien interessant en kansrijk, maar uiteindelijk loopt u achter de feiten aan. Daarom houd ik het liever dicht bij huis en ik raad u aan hetzelfde te doen. Met Nederlandse large caps belegt u  internationaal, bespaart kosten, loopt minder risico, kan eenvoudig aan informatie komen en begrijpt wat u koopt. Niet heel spannend, maar wel lucratief. Simpel beleggen heeft Buffet  in elk geval geen windeieren gelegd.

Jim Tehupuring is Pro in de categorie Nederlandse aandelen & opties